Skip to content

Akena

  • Strona główna
  • Polityka prywatności

Jak przebiega mrożenie szokowe

by

Komory szokowego mrożenia to specjalne urządzenia, które umożliwiają szybkie mrożenie wręcz gorących dań. W wielu fabrykach, w których produkowana jest żywność dzięki takim komorom można ją bardzo szybko zamrozić i spakować. Następnie trafia do sklepów, gdzie w postaci zamrożonej jest sprzedawana klientom.

Dzięki temu ludzie mogą zakupić mrożone gotowe dania typu pierogi, pyzy, kluski, uszka. To właśnie mrożenie szokowe sprawia, że w tej samej chwili po wstępnym ugotowaniu takie dania trafiają do paczek i potem wystarczy je szybko podgotować i można je zjeść. Teoretycznie w domu również można przygotować pierogi, ugotować je a następnie zamrozić. Nic nie stoi na przeszkodzie, ażeby tak robić, ale w domu takie mrożenie będzie przebiegało bardzo wolno. Danie więc straci wiele wartości odżywczych. Poza tym jest spore ryzyko, że w tej samej chwili po rozmrożeniu się rozpadną. Dzieje się tak wówczas, gdy zamrażanie przebiega zbyt wolno. W domowych ustaleniach potrzeba około 6-7 godzin, by zamrozić dany produkt. W ustaleniach przemysłowych, gdzie dostępne są komory szokowego mrożenia można ten czas skrócić do 90 minut. Produkty mrożone szokowo mają temperaturę mniej więcej -18 stopni. W takim stanie przewożone są do sklepów i sprzedawane klientom. Prócz mrożenia szokowego istnieje jeszcze schładzanie szokowe. To również najczęściej wykorzystywane jest w gastronomii, ale w pewnych przypadkach schładza się również probówki w laboratoriach, więc w przemyśle farmaceutycznym i medycznym również stosuje się komory szokowego chłodzenia i mrożenia. Są one natomiast znacznie mniejsze niż te stosowane w przypadku mrożenia żywności, bo mieszczą się w nich wyłącznie probówki. Dzięki schładzaniu szokowemu może bardzo szybko obniżyć temperaturę. Tak samo jak urządzenia do mrożenia szokowego, chłodziarki również w mniej więcej 90 minut potrafią obniżyć temperaturę gorących dań do około 3 stopni. W ten sposób bez pozbywania się składników odżywczych można obniżyć temperaturę gotowych potraw i przechowywać je w lodówce dłużej niż gdyby były chłodzone tradycyjnie.

Sprawdź tutaj: schładzanie szokowe.

Post navigation

Previous Post:

Nowoczesne oświetlenie z betonu

Next Post:

Kamery z obrazem z całego świat – strona www

Ostatnio na naszym blogu

  • Na czym polega pomoc w procesie upadłości
  • Opcje kursów online dla edukatorów
  • Serwis i instalacja systemów klimatyzacyjnych
  • Rodzaje materiałów stosowanych w odzieży z nadrukiem
  • Przegląd instalacji zabezpieczeń wizyjnych i przeciwpożarowych

Szukasz ciekawych artykułów które przyciągną Twoją uwagę na dłużej? Chcesz ciągle zwiększać swój zakres wiedzy o otaczającym na wszystkich Świecie. Sprawdź jak dużo wartościowej wiedzy i ciekawych tematów może dostarczyć nasz blog internetowy. Serdecznie zapraszamy do lektury!

Kategorie artykułów

  • Blogi i portale
  • Budownictwo i architektura
  • Dom i ogród
  • Dom i ogród
  • Dzieci i rodzina
  • Elektronika
  • Finanse i bankowość
  • Fotografia
  • Inne
  • Komputery i internet
  • Kosmetyki i moda
  • Kulinaria
  • Kursy i szkolenia
  • Marketing i reklama
  • Medycyna i uroda
  • Motoryzacja
  • Nieruchomości
  • Prawo
  • Rozrywka i wypoczynek
  • Ślub i wesele
  • Sport i turystyka
  • szkolnictwo i nauka
  • Uncategorized

Polecane artykuły

Przeczytaj na naszym portalu wszystkie polecane artykuły korzystając z tagu: Polecane artykuły.

© 2025 Akena | WordPress Theme by Superb Themes

pliki Cookies

Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. dowiedz się więcej.