Szokowe mrożenie
Każdy rodzaj nietrwałej żywności, czyli świeże warzywa, owoce i inne produkty muszą być przechowywane w ściśle określonych warunkach. Im niższa jest temperatura przechowywania, tym większa jest szansa, że w ogromnym stopniu przedłużymy trwałość tych produktów. Stąd też właściwie każdy, kto para się sprzedażą żywności, wie, jak ważne są kwestie jej właściwego transportu a także uprzedniego odpowiedniego przygotowania.
Schładzanie szokowe jest jedną z metod stosowanych w celu przedłużenia trwałości produktów spożywczych bez utraty ich jakości, a jednocześnie z możliwością przyspieszenia schładzania, co ogranicza nie tylko i wyłącznie koszty tej operacji, niemniej jednak także zmniejsza czas niezbędny na przygotowanie żywności i bez wątpienia ogranicza też liczbę pracowników, jaka musi się tym zajmować. Tego rodzaju nowoczesne technologie są w tym momencie popularnie stosowane w firmach, które produkują żywność na masową skalę i przygotowują ją do sprzedaży. Dzisiaj wszyscy, którzy biorą udział w procesie tego przygotowania są zaznajomieni z tymi technologiami. Wynajem chłodni do takiego szokowego schładzania na prawdę często jest tańszy niż zakup tego rodzaju urządzeń, także zauważając, że całościowe koszty są oczywiście rozłożone na kilka lat. W obecnych czasach urządzenia mają za zadanie głównie minimalizować koszty i w tym przypadku doskonale się to sprawdza. Wynajem kontenerów chłodniczych jest dostępny dla każdej firmy, która tylko będzie gotowa podpisać umowę leasingową. Takie umowy opisują wszystkie prawa i obowiązki obu stron. Dzięki umowie można się szybko dowiedzieć, jak trzeba się zachowywać w związku z tym urządzeniem, które wypożyczyliśmy. Jeżeli już firma produkuje mrożonki lub je transportuje czy sprzedaje, to w kręgu jej zainteresowań będzie zamrażanie szokowe i służą do tego specjalne zamrażarki, które szybko obniżają temperaturę. Takie zamrażarki są w stanie niewiarygodnie bardzo szybko zamrozić żywność, ale wiąże się to z dużą stratą energii elektrycznej, bo powinno się mocno obciążyć agregaty, ażeby tak bardzo szybko schładzały.
Zobacz: zamrażanie szokowe.