Serwis maszyn gastronomicznych
Gastronomia to ogólnie rozumiane przetwórstwo owocowo-warzywne, przetwórstwo mięsne rybne, cukiernictwo i piekarstwo. Te dziedziny wymagają odpowiednich maszyn i nie mogą być to maszyny przypadkowe, bo po pierwsze muszą być to maszyny, które ułatwią pracę i pozwolą na osiągnięcie odpowiedniego rezultatu tej pracy, a po drugie będą bezpieczne dla ludzi , a oprócz tego dla produktów, które przetwarzają. Dlatego takie produkty muszą przejść specjalistyczne testy.
Zawijarka do czekoladek musi być bezpieczna i to nie tylko dla pakowanych czekoladek, ale również dla ludzi, którzy przy takich zawijarka pracują.
Niejednokrotnie wszak miały miejsce wypadki, gdzie sprzęt nie był przystosowany do norm, jakie są wymagane na danym miejscu pracy albo przy danym produkcie. Stąd też miksery piekarnicze muszą mieć odpowiednie obudowy i sposobność awaryjnego wyłączenia na wypadek, gdyby ich praca w danym momencie stwarzała zagrożenie dla człowieka. Wagi kontrolne powinny być jednak bardzo precyzyjnie ustawione i zrobione z bezpiecznych materiałów, by nie miały wpływu na materiał, który ważą. Dotyczy to tak w rzeczywistości każdego typu sprzętu, bo w gastronomii panują bardzo rygorystyczne zasady dotyczące maszyn i urządzeń, które mogą być stosowane w produkcji i obróbce oraz dodatkowo w pakowaniu. Np serwis maszyn spożywczych co jakiś czas musi przyjeżdżać do dokładnie określonej maszyny i sprawdzać, czy funkcjonuje ona poprawnie. Zużyte części powinno się na bieżąco wymieniać, żeby nie były przyczyną poważniejsze a pani i nie doprowadziły tym samym do powstania jakiegoś zagrożenia na danym miejscu pracy. Brak serwisu mógłby się objawić takim właśnie zagrożeniem. Dlatego też powinno się o tym bezwzględnie pamiętać. Maszyny powinny być serwisowane w zgodzie z dziennikiem serwisowania, czyli przykładowo co rok albo co 2 lata. Są przypadki w których konieczne jest serwisowanie danych maszyn dosłownie co pół roku. Wszystko uzależniony jest od stopnia wyeksploatowania takiej maszyny, a ten, jak wiadomo, może być realnie bardzo różny, w zależności od tego, jak częstokroć ta maszyna działa.
Źródło informacji: Celofoniarki.