Jak przebiega mrożenie szokowe
Komory szokowego mrożenia to specjalne urządzenia, które umożliwiają szybkie mrożenie wręcz gorących dań. W wielu fabrykach, w których produkowana jest żywność dzięki takim komorom można ją bardzo szybko zamrozić i spakować. Następnie trafia do sklepów, gdzie w postaci zamrożonej jest sprzedawana klientom.
Dzięki temu ludzie mogą zakupić mrożone gotowe dania typu pierogi, pyzy, kluski, uszka. To właśnie mrożenie szokowe sprawia, że w tej samej chwili po wstępnym ugotowaniu takie dania trafiają do paczek i potem wystarczy je szybko podgotować i można je zjeść. Teoretycznie w domu również można przygotować pierogi, ugotować je a następnie zamrozić. Nic nie stoi na przeszkodzie, ażeby tak robić, ale w domu takie mrożenie będzie przebiegało bardzo wolno. Danie więc straci wiele wartości odżywczych. Poza tym jest spore ryzyko, że w tej samej chwili po rozmrożeniu się rozpadną. Dzieje się tak wówczas, gdy zamrażanie przebiega zbyt wolno. W domowych ustaleniach potrzeba około 6-7 godzin, by zamrozić dany produkt. W ustaleniach przemysłowych, gdzie dostępne są komory szokowego mrożenia można ten czas skrócić do 90 minut. Produkty mrożone szokowo mają temperaturę mniej więcej -18 stopni. W takim stanie przewożone są do sklepów i sprzedawane klientom. Prócz mrożenia szokowego istnieje jeszcze schładzanie szokowe. To również najczęściej wykorzystywane jest w gastronomii, ale w pewnych przypadkach schładza się również probówki w laboratoriach, więc w przemyśle farmaceutycznym i medycznym również stosuje się komory szokowego chłodzenia i mrożenia. Są one natomiast znacznie mniejsze niż te stosowane w przypadku mrożenia żywności, bo mieszczą się w nich wyłącznie probówki. Dzięki schładzaniu szokowemu może bardzo szybko obniżyć temperaturę. Tak samo jak urządzenia do mrożenia szokowego, chłodziarki również w mniej więcej 90 minut potrafią obniżyć temperaturę gorących dań do około 3 stopni. W ten sposób bez pozbywania się składników odżywczych można obniżyć temperaturę gotowych potraw i przechowywać je w lodówce dłużej niż gdyby były chłodzone tradycyjnie.
Sprawdź tutaj: schładzanie szokowe.