Do czego służą komory szokowe
Komory szokowe służą do tego, ażeby bardzo szybko odebrać temperaturę z przygotowywanych potraw. O ile ugotuje się danie i bardzo szybko woli się je schłodzić, można umieścić je w takiej komorze. Podobne wykorzystanie będzie miała chłodnia szokowa.
Oba urządzenia, które wyglądają jak metalowe kontenery, wykorzystywane są w przemyśle spożywczym. Często nierzadko chłodnia szokowa ma także alternatywę mrożenia potraw. Gdy do przetwórni przyjeżdża porcja świeżo zebranych owoców, pracownicy przetwórni najpierw je segregują, potem owoce są myte. Następnie pakuje się je w paczki odpowiednich rozmiarów i umieszcza w chłodni szokowej. Tam szybko mogą być zamrożone do temperatury -18 stopni. Gdy już ją osiągną, lądują w tradycyjnych zamrażarkach. Chłodnie szokowe są powszechnie używane w restauracjach, zwłaszcza tych, które obsługują bardzo duże przyjęcia, np. wesela albo oferują dowóz dań w ramach cateringu. Kiedy potrawy tracą swoją temperaturę powoli, mogą namnożyć się w nich bakterie. To powoduje, że będą szybciej się psuły. Jeśli zmiana temperatury, z na przykład. 70 stopni do 3-4 stopni nastąpi bardzo szybko, można tego uniknąć. Poza tym potrawom, które schładzane są w ekspresowym tempie, nie grozi zmiana pierwotnego wyglądu. Jeżeli już na daniu znajdują się niewielkie dekoracje wykonane z warzyw i owoców, w schładzarce szokowej nie ulegną odkształceniu. Komory szokowe można montować wewnątrz budynków na stałe. Wówczas stanowią jedno z pomieszczeń i wchodzi się do nich tożsamo jak do magazynu. Czasem można dostawić taki kontener chłodniczy tymczasowo obok budynku restauracji. To testuje się przy organizacji imprez masowych na zewnątrz, w szczególności latem. Wtedy przygotowywane potrawy nie będą się psuły. W chłodni można przechowywać również napoje, dla których optymalna jest temperatura kilku stopni. Komorę można wynająć na kilka dni. Trzeba tylko pamiętać o przygotowaniu instalacji elektrycznej, ponieważ komora musi być podłączona do prądu. Miejsce przyłącza musi być zabezpieczone, ażeby nikt nie odłączył zasilania od komory.
Zobacz więcej: chłodnia szokowa.